Dünyanın En Büyük Hazinesi KİTAP

Okul öncesi, çocukların tam anlamıyla hayatı öğrenmeye başladıkları, her şeyi yaşayarak, deneyerek keşfettikleri dönemdir. Konuşma becerilerini kazanmış, çevresiyle sosyalleşmeye başlayan çocuklar isteklerini ve ihtiyaçlarını iletişim kurarak anlatmaya çalışırlar. İşte bu dönemde çocuğunuza kitap okumanız onun kendini ifade etmesi, merak duyduğu hayatla ilgili sorularını cevaplaması ve ilerideki akademik başarısını etkileyebilecek çok önemli bir faaliyettir.

Çocuklar harfleri, yazıların soldan sağa yazıldığını bilmeden doğarlar ve okul öncesi dönemde bunların farkına varırlar.

Kitaplar, okul öncesi dönemde olan çocuklar için büyük birer eğlence ve hayal kurma kaynağıdır. Televizyon ve bilgisayarın yerini alabilecek yapay olmayan bir bilgi hazinesidir. En önemlisi de yaşadığı dünyayı anlamlandırmasında yardımcı olur.

Okul öncesi Dönemde Çocuklarımıza Nasıl Kitaplar Seçmeliyiz?

Resimli Kitaplar;

Resimli kitaplar çocuğunuzun yaşadığı dünyayla ilgili bitmek bilmeyen sorularına cevap bulmasına fırsat verir. Bu dönemde çocuğunuz kısa hikâyeleri dinleyecektir fakat onun için resimler hep ön planda olacaktır. Hikâyeyi resimlerine bakarak her defasında yeni sözcükler ekleyerek anlatacaktır.  Büyük resimli, bol renkli, yazısı az kitapları tercih etmenizde fayda var.

Kafiyeli Kitaplar;

Okurken ritimli ve kafiyeli yazılmış kitapları tercih etmek, çocukların sözcük dağarcıklarının genişlemesine, benzetmeler yapmalarına ve eğlenceli zaman geçirmelerine yardımcı olacaktır.

Klasik Hikâyeler;

Klasik masalların yüzyıllardır anlatılmasının ve yazılmasının bir nedeni var. Evrensel değerleri rahat ve yaratıcı şekilde çocuğunuza sunmak için klasiklerden vazgeçmeyin.

Üç Boyutlu Kitaplar;

Çocukların ilgilerini çekebilecek üç boyutlu hikâye ve bilgi kitapları, çocuklarınız için öğretici nitelikte olacaktır.

Uyku Zamanı Kitapları;

Uykuya geçişte çocuklarınızın seçeceği her türlü kitabı okuyabileceğiniz gibi gün içerisinde yaşadığı bir durumla ilgili hikâyeler de anlatabilirsiniz.

Sesli Kitaplar;

Çocuklarınızın hikâyeyi okuduktan sonra tuşlarına basarak sesleri dinlemeleri, ilgilerini çekerken eğlenmelerine ve öğrenmelerine de yardımcı olacaktır.

En Sevdiği Konular;

Çocuğunuzun bu dönemde ilgi duyduğu veya merak ettiği konuları biliyorsanız çok fazla düşünmeyin. Onun çevresiyle ve merak ettikleriyle ilişkilendirebileceği konuları olan kitapları tercih edin.

Peki… Şimdi biraz düşünmeye ne dersiniz?

–   Çocuğunuzun uyku zamanında ya da gün içinde okumaktan en keyif aldığı kitaplar nelerdi? Sizce neden çok sevmiş olabilir?

– Kitapları okurken kendinizin bulduğu bir yöntem var mı? Eğer varsa bu yöntemi nasıl seçtiniz?

– Kitap seçerken çocuğunuzu kendisinin tercih etmesi konusunda destekliyor musunuz?

– Kitapları okurken canlandırmalara yer veriyor musunuz? En çok hangi karakteri canlandırmak hoşuna gitmişti?

20.11.2018

Özge KAMER UZUN
BÜMED MEÇ Okulları Arnavutköy Drama Öğretmeni

26.12.2018