İlkokul Öğrencileri İçin 5 Uzaktan Eğitim Tavsiyesi

İçerik Tablosu

Sosyal mesafe kavramının hayatımıza girmesi, ebeveynlerin çocukları ile birlikte evde izolasyon oluşturması ya da karantinaya girmesi ile birlikte uzaktan eğitim hayatımızın yeni normallerinden bir tanesi haline geldi. Artık ilkokul öğrencilerini uzaktan eğitime adapte etmek, hiç olmadığı kadar önemli. Uzaktan eğitimin pek çok avantajı olduğu gibi, özellikle evde eğitime alışkın olmayan ebeveyn ve çocuklar için pek çok dezavantajı da bulunuyor. Şartlar ne kadar iyi olursa olsun, hem ebeveynler hem de ilkokul öğrencileri uzaktan eğitime odaklanmakta pek çok engel ile karşılaşıyor. Siz de çocuklarınızı uzaktan eğitime adapte etmekte zorlanıyorsanız, aşağıdaki tavsiyeleri uygulayarak daha verimli bir eğitim öğretim gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz.

Çocuklar İçin Çalışma Alanı Yaratmak

Uzaktan eğitim, özellikle de henüz öz disiplini öğrenmemiş ilkokul öğrencileri için, yoğun bir konsantrasyon gerektiriyor. Ev ortamında fazlaca dikkat dağıtıcı etmen bulunması, öğrenciler için zorlayıcı olabiliyor. Çocuklar çoğu zaman zihinsel ve fiziksel olarak konudan sapmaya meyilli oldukları için, onlar için dikkat dağıtıcı etmenlerden arındırılmış bir çalışma alanı oluşturmak büyük önem taşıyor. Küçük yaşam alanlarında odanın bir köşesine yerleştirilmiş, yalnızca çocuğa özel bir çalışma masası kurmak ve ders sırasında kimsenin dikkatini dağıtmamasını sağlamak, yapılacak en basit şeylerden bir tanesi. Bu durum ayrıca, çocuğun çalışma alanını eğitim ile özdeşleştirmesine ve o alandayken çalışmaya daha kolay odaklanmasına da yardımcı oluyor.

Çalışma Planı Oluşturmak

Her konuda olduğu gibi, uzaktan eğitimde de planlı çalışmak ve bir rutin oluşturmak büyük önem taşıyor. Uzaktan eğitimde bazı dersler zaten canlı olarak gerçekleştirildiği için, bu durumda plan kendiliğinden oluşmuş oluyor. Ancak çocukların istediği zaman erişebildikleri dersler ve ek ödevler, çocuğun belirli bir plan oluşturarak ona sadık kalmasını gerektiriyor. Uzaktan eğitimin avantajlarından biri olan esnekliği de göz önünde bulundurarak çocuk için bir çalışma programı oluşturmak ve tablo halinde her zaman görebileceği bir yerde tutmak, onun uzaktan eğitime daha kolay adapte olmasını sağlıyor. Bu çalışma planına uygun olarak yemek saatlerini ve molaları da belirleyerek çocuğun dinlenmesine de izin vermek gerekiyor.

Molaları Planlamak

Özellikle ilkokul öğrencileri için uzun süre bir konuya odaklanmak, oldukça zorlayıcı olabiliyor. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da dikkat süresi, bazı kısıtlılıkları beraberinde getiriyor. Çalışma planı oluştururken bu durumu hesaba katmamak, çocuğun programdan uzaklaşmasına ve motivasyonunun düşmesine sebep oluyor. Dersleri ve ödevleri planladığınız gibi molaları da planlamak, çocuğun zihinsel olarak daha az yorulmasını ve odağını daha kolay toparlayabilmesini sağlıyor. Burada molaların çok uzun ya da çok kısa olmamasına dikkat etmek gerekiyor. 5-15 dakikalık molalar, ideal kabul ediliyor.

 

Fiziksel Aktiviteler Düzenlemek

Çocukluk dönemi, kişinin vücudunda en fazla enerji barındırdığı dönem olarak biliniyor. Özellikle ilkokul öğrencileri için bu enerjiyi atmak, uzaktan eğitime daha kolay odaklanmaya yardımcı oluyor. Günlük programa evde yapılabilecek kolay egzersizler eklemek ya da dışarı çıkma imkanının bulunduğu durumlarda bisiklete binmek gibi aktiviteler, çocuğun fiziksel gelişimine de katkıda bulunuyor. Okullarda bile çocuklar için beden eğitimi dersi olduğunu, çocuğun mutlaka her gün hareket etmesi gerektiğini unutmamak gerekiyor.

İçgüdülere Güvenmek ve Yardım İstemekten Çekinmemek

Uzaktan eğitim, çocuklar için olduğu kadar ebeveynler için de bir ilk. Her yenilikte olduğu gibi uzaktan eğitimde de ailelerin birbirlerine danışması, fikir vermesi ve yardımlaşması, işleri oldukça kolaylaştırıyor. Aynı zamanda, emin olmadığınız konularda öğretmene sormak ve benzer bir durumun yaşanmış olması ihtimaline karşı başka bir ebeveynden fikir almak uzaktan eğitimin zorlukları ile baş etmeyi kolaylaştırıyor. Sonuçta ne olursa olsun, ebeveynin kendi içgüdülerine güvenmesi ve çocuğunun karakterine uygun çözüm önerileri üretmesi gerekiyor.