Veli Olarak Çocuğunuzun Öğretmenine Sormanız Gereken Sorular

Çocukların akademik başarısının arkasında yatan etmenlerden bir tanesi de, velilerin çocukların eğitimi ile ilgili konulara dahil olması. Bunu başarmanın en kolay yolu da elbette çocuğunuzun öğretmeni ile iyi ilişkiler kurmak! Özellikle ilköğretim çağındaki çocuklar için öğretmenleri, gün içerisinde en çok zaman geçirilen kişilerdir.. Veli olarak çocuğunuzun öğretmeni ile sağlıklı ve güçlü bir ortaklık kurmak, çocuğun hem okul deneyimi üzerinde hem de başarısında olumlu bir etkiye sahip. Bu durum öğretmenler için de büyük bir avantaj. İşte ilgili ve bilinçli bir veli olarak çocuğunuzun okuldaki durumunu öğrenmek ve çocuğunuzun öğretmenini daha yakından tanımak için sormanız gereken sorular…

Çocuğumun öğrenmesine en çok hangi etkinlikler katkıda bulunur?

Çocuklarının nasıl olup da sınıfta odaklı bir şekilde ders dinleyebildiği ve öğrenebildiği sorusu, ebeveynler ve veliler için en çok merak edilen şeylerden bir tanesi. Çocuğun öğrenmesine ve odaklanmasına katkıda bulunan etkinlikleri öğrenmek, çocuğun motive olduğu zaman nasıl göründüğünü ve onu motive eden şeyin ne olduğunu anlamaya imkan verir.

Çocuğumun en fazla ilerleme kaydetmesinde etken olan yaklaşımlar nelerdir?

Çocuğunuzun öğretmenine bu soruyu sormak, öğretmenin çocuğunuza yönelik uyguladığı öğrenme metotları hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Bu sorunun cevabı, çocuğun eğitim ve gelişim alanındaki pozitif yönlerini de ortaya çıkarır. Üstelik çocuğun daha hızlı ilerleme kaydetmesini sağlayan bu yöntemler, zorluk çekilen alanlar ya da konulara da uygulanabilir.

Eğitimini desteklemek için evde ne yapabiliriz?

Çocukların ilk öğretmenleri, ebeveynleridir. Evde uygulanacak teknikler ve gerçekleştirilecek aktiviteler, çocuğun eğitimini desteklemek için hayati bir önem taşır. Çocuğunuzun öğretmenine soracağınız bu sorunun cevabı, çoğu zaman her akşam kitap okumak ya da ödevlerine yardımcı olmak kadar basit ipuçları olacaktır ancak bu küçük yardımlar bile çocuğun eğitimini oldukça destekler.

Çocuğumun sınıf arkadaşlarıyla ilişkilerini nasıl görüyorsunuz?

Çocuğun sosyal gelişimi, en az akademik başarı kadar önemlidir. Çocuğun sınıf içerisindeki davranışlarını ve arkadaşları ile ilişkilerini gözlemleme fırsatı bulan öğretmenlerden çocuğun sınıf arkadaşlarıyla olan ilişkisi hakkında bilgi almak, çocuğun genel gelişimi hakkında fikir verir.

Çocuğumu bekleyen en büyük zorluklar nelerdir?

Çocuklar okul hayatları boyunca pek çok zorlukla karşılaşır. Yıl sonu sınavları, sınıf arkadaşları ile yaşanan problemler ya da odaklanma sorunları… Çocuğun öğretmeninden onu bekleyen zorluklar ve sorunlar ile ilgili bilgi almak, ebeveynlere karşı karşıya kalınabilecek durumlara yönelik hazırlık yapma fırsatı verir.

Çocuğumun gelişimi hakkında nasıl iletişimde kalabiliriz?

Veli toplantıları ya da öğretmenle ebeveyn arasında zaman zaman denk gelen onar dakikalık görüşmeler oldukça faydalı olsa da, çocuğun güncel durumu ile ilgili bilgi almak için bir iletişim yöntemi belirlemek her zaman için avantajlıdır. E-posta yoluyla ya da haftalık kısa görüşmelerle hem öğretmen hem de veli çocuğun başarısına katkıda bulunacak yöntemleri belirleyebilir.