Çocuk yetiştirmenin en iyi yolu nedir? Yüzyıllardır sorulan bu soru, hala ebeveynler ve anne-baba adayları arasında tartışılmaya devam ediyor. Büyük ihtimalle de her ebeveyn, kendi çocuk yetiştirme yolunun en doğru yol olduğunu düşünüyor. Hayata yeni gözlerini açan küçücük bebeğini ilk defa kucağına alan her ebeveynin ilk içgüdüsü, onu tüm zararlardan korumak ve ona mümkün olan en iyi yaşamı sunmak istiyor. Her anne ve baba, çocuğunun mutlu olmasını istiyor ve onun hayatını kolaylaştıracak hiçbir fırsatı kaçırmak istemiyor. Bu içgüdüsel “destek olma” davranışı, bazı ebeveynlerde bir adım öteye taşınıyor ve çocuğun etrafında bir helikopter gibi dönmeye varıyor. Böylece ebeveynlik ile ilgili yeni bir terim doğuyor: Helikopter ebeveynlik.
Her ebeveynde bulunan, çocuğunun mutlu ve güvende olmasına duyulan ihtiyaçtan ortaya çıkan bu görece yeni terim, akıllara ilk olarak “Helikopter ebeveynlik nedir?” sorusunu getiriyor. “Helikopter ebeveynlik nedir?” sorusuna ise kısaca “Çocuğun hayatı ile aşırı ilgili olma durumu” olarak cevap verilebiliyor. Serbest ebeveynlik tabirinin tam zıttı olarak tanımlanabilecek olan bu ebeveynlik çeşidi, mutlu ve başarılı çocuklar yetiştirmek için doğru bir yol gibi görünse de, bu yöntem çoğu zaman geri tepiyor ve faydadan çok zarar getiriyor. Son yıllarda geniş kitleler tarafından biliniyor olması sebebiyle yeni bir terim gibi görünse de, helikopter ebeveynlik aslında yeni değil. İlk defa Dr. Haim Ginott’un 1969 yılında yayımlanan Ebeveynler ve Ergenler isimli kitabında kullanılan bu terim, ergen çocukların anne-babalarını “helikopter gibi” diye tanımlamasıyla ortaya çıkıyor ve 2011 yılında ise sözlüklerdeki yerini alıyor.
Bağımsızlığın, özdisiplinin ve kendi kendisini düşünmenin ön plana alındığı serbest ebeveynliğin tam zıttı olan helikopter ebeveynlik, Amerika’da “çim biçme ebeveynleri” olarak Türkçeleştirilebilecek olan lawnmower ebeveynliği ile oldukça benzer. Çocuğun acı ve hayal kırıklığı yaşamaması için karşılaşabileceği tüm engellerin ebeveyn tarafından ortadan kaldırılması anlamına gelen bu ebeveynlik ile helikopter ebeveynlik özellikleri de oldukça benzer. Helikopter ebeveynlik özellikleri taşıyan anne ve babalar, genellikle çocuğun güvenliği ile ilgili çok endişe duyan, yaşıtlarına göre çocuğu daha fazla kısıtlayan ve çocuğun meseleleri ile ilgili fazla kaygılı kişiler oluyor. Helikopter ebeveynlik özelliklerinden ve alışkanlıklarından en sık karşılaşılanları ise şu şekilde:
Çocuğun hayatıyla gereğinden fazla ilgili olmak anlamına gelen helikopter ebeveynlik terimini duyan anne ve babalar, çoğu zaman bu tabiri üzerlerine alınmıyor. Helikopter ebeveynlik özellikleri ve tanımının içerisinde “aşırı” ve “fazla” ifadelerinin sınırlarının belirsiz olmasının yanı sıra her ebeveynin kendi yöntemini doğru bulması, bunun en önemli sebepleri arasında yer alıyor. Peki, bu ebeveynlik türünü daha iyi anlamamızı sağlayacak örnekler neler? İşte en çok karşılaşılan helikopter ebeveynlik örnekleri…
Yukarıda yazan helikopter ebeveynlik örneklerine bakıldığında, en ayırt edici noktanın davranışların yoğunluk seviyesi olduğu açık bir şekilde görülüyor. Örneğin, ev ödevleri ile ilgili sorun yaşayan çocuğun yardım istemesi durumunda ona destek olmak oldukça normal. Ancak yardım istemediği halde çocuğu bu konuda yönlendirmek ya da onun yerine ev ödevini yapmak helikopter ebeveynlik örnekleri arasında yer alıyor. Çocuğun tehlikeli bir şekilde yüksek bir ağaca tırmanmaya çalıştığı görüldüğünde ona bunu tehlikeli olduğunu söylemek de elbette çok normal. Ancak çocuk herhangi bir ağaca her yaklaştığında ona “Sakın tırmanma!” demek, fazla müdahaleci bir davranış. Bu ebeveynlik türünde önemli olan nokta, ebeveynin kendi davranışlarının ne kadar sağlıklı olduğunun farkına varması. Peki kendisinde bu davranış kalıplarına rastlayan ebeveynler ne yapmalı? Kısacası, helikopter ebeveyn olmaktan nasıl kaçınılır?
Helikopter ebeveyn olmaktan kaçınmanın yollarından en önemlisi, her zaman uzun vadeli düşünmek! Kendilerini fazla müdahaleci bir durumda yakalayan ebeveynlerin kendilerine mutlaka “Çocuğumun neyi başarmasını istiyorum?” ve “Çocuğum bunu benim müdahalem olmadan başarabilir mi?” sorularını sormaları gerekiyor. “Helikopter ebeveyn olmaktan nasıl kaçınılır?” sorusunun diğer cevapları ise şöyle:
Elbette çocukların kendi kendilerine çözemeyecekleri sorunlar da olabiliyor. Okulda zorbalığa uğrayan bir çocuğun ebeveyninin mutlaka müdahale etmesi ve öğretmenler ile iletişime geçerek çocuk için en sağlıklı ortamı oluşturması gerekiyor. Sağlık sorunları, psikolojik sorunlar ya da buna benzer problemler, ebeveynlerin dahil olması ve yönetmesi gereken süreçler ancak bu problemlerden hiçbirisinin helikopter ebeveynliği haklı çıkarmayacağını da unutmamak gerekiyor.