Okul Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İçerik Tablosu

Elbette çocuklarımız için okul seçimi, anne babaların hayatlarındaki en önemli kararlardan bir tanesidir. Konu çocuğumuz ve de onun geleceği olduğu için, tercih yapabilmek her zamankinden daha zor olacaktır. Hele ki böyle bir pandemi sürecinde, işin içinden çıkabilmek ve doğru kararları alabilmek oldukça güçleşecektir.

Devlet okulu mu, özel okul mu? Köklü okul mu, yeni okul mu? Kampüs okulu mu, butik okul mu? Yakın okul mu, şehirden uzak okul mu? BÜMED MEÇ Okulları Genel Müdürü Sayın Fatih Meral’e göre, önceki yıllarda aklımıza akademik içerik, sosyal imkanlar ve eğitim-öğretim faaliyetleri konularından sonra gelen bu sorular, böyle zor bir süreçte yeni normal sorular olarak karşımıza çıkmakta ve okul tercihi sırasında anne babaları zorlamaktadır.

Tüm bu soruların kesin bir cevabı yoktur ve okul seçimi tamamen öznel bir karardır. Yine de değineceğimiz noktalarla her anne baba kendi içerisinde çocuğu için en doğru okulu seçebilir.

Okulu Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

BÜMED MEÇ Okulları Genel Müdürü Sayın Fatih Meral’e göre, öncelikle çocuğumuzu tanımamız gerekmektedir. Çünkü doğru okul kavramından ziyade çocuğa göre doğru okul kavramını dikkate almalıyız. Öğrencinin bireysel özelliklerine ve potansiyeline uygun, yeteneklerini keşfetme ve geliştirmesine olanak verebilecek okulu bulmak önemlidir. Kimi öğrenciye kampüs okul iyi gelecektir kimine ise butik okul. Bazı öğrenciler için akademik zorlayıcı okul doğru tercihtir bazı öğrenciler için de beceri temelli, sanat spor ağırlıklı okul doğru tercihtir. Çocuğumuzun akademik ve sosyal olarak kendisine uygun olmayan bir okul tercihi, yani zorlanabileceği bir okul ortamı, kendisinin keşfedilmesini ve değerli hissedebilmesini mümkün kılmayacaktır. Bu sebeple kendisini yetersiz hissetmeyeceği ve bireysel özelliklerini gösterebileceği, her zaman fark edilebileceği okul tercihi önemlidir.

Bir diğer konu ise tercih etmeyi düşündüğünüz okulun öğretmen tercihlerinin araştırılması olacaktır. Okulu okul yapan; binası, bahçesi, eğitim materyalleri, kullandıkları teknoloji değil öğretmenidir. Çocuğumuz, okulun fiziki imkânlarına, tabelasına, büyüklüğüne göre değil ders için kapı kapandığında gönlüne girebilecek, hem sosyal hem de akademik doyuma ulaşabileceği öğretmenleri sayesinde okulunu sevecektir. “Öğretmenin kadar okulsun.” diye bir tabir kullanılır eğitim sektöründe. Kendisini devamlı yetiştirmeyen öğretmen, öğrencisini de iyi yetiştiremez. Öğretmeni mutlu olmayan okulun, öğrencisi de mutlu olamaz. Okul tarafından oluşturulan tüm akademik içerik öğretmenler tarafından hayata geçirilecektir. Uygulayıcı olan öğretmenler olacaktır. Okulun öğretmen sirkülasyonu, meslek içi eğitimleri ve günümüz teknolojik gelişmelere uyum sağlamaları sorulması gereken sorulardandır.

Yeni dönemde tercih unsurlarından biri de, okulun eğitim politikasını yeni dünya düzenine göre entegre etmesidir. Bilgiye hızlıca ulaşabildiğimiz bu süreçlerde öğrenciye akademik, ezbere dayalı formülleri ve bilgileri depolatmak, artık süreç içinde önemini yitirecektir. Günlerce kütüphanelerde, ansiklopedilerden araştırarak öğrendiğimiz bilgilere bir tuşla ulaşabiliyoruz. Dolayısıyla bundan sonra önemli olan, bilgisini doğru kullanabilecek bireyler yetiştiren okullar olacaktır. Öğrencisine merak duygusunu, araştırma duygusunu aşılayarak kişisel gelişimine en az akademik gelişimi kadar önem veren okullar tercih unsuru olmalıdır.

Bir diğer önemli hususun veli referansı olduğunu unutmamak gerekir. Her velinin okuldan beklentisi tabi ki farklıdır fakat sizinle aynı görüşlere sahip velilerin özellikle de okulu tecrübe etmiş velilerin görüşlerini dikkate almak gerekir. Okulların ne anlattığını veli gözüyle de görmek, fikirlerimizin netleşmesini sağlayacaktır. Veli referansını es geçmemek gerekir.

Okulun yabancı dile bakışı, akademik programı, ödev politikası, sınav hazırlık süreçleri, öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekleyiş biçimleri, bireysel yeteneklerini keşfedebilme etkinlikleri içerikli konular da, okul tercihi konusunda yardımcı olacaktır.

Okulun rehberlik biriminin aktif rol olması ve okul-veli-öğrenci ilişkisinin güçlü temeller üzerine kurulu olması okul seçiminde kararı netleştirecek kriterlerdendir. Hem velinin okula hem de okulun veliye rahatlıkla ulaşabilmesi doğru iletişimi kolaylaştıracaktır.

Okulun fiziki imkanları, binanın sağlamlığı, okulun güvenlik konusunda aldığı tedbirler, revir ve okul hemşiresi/doktoru bulundurması yine dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Çocuğumuz evden daha çok okulda vakit geçireceği için beslenme noktasında da aylık yemek listesi ve öğünleri de incelenebilir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, ebeveynlerin okul seçimi yaparken dikkate alması gerekenler şu şekilde özetlenebilir:

  • Okul seçiminde her şeyden önce ilk dikkat edilmesi gereken şey, çocuğu iyi tanımak ve onun seviyesine uygun bir tercih yapmaktır. Bu aşamada çocuğun potansiyeline ve ihtiyaç duyduğu gelişim alanlarına ağırlık veren okullar değerlendirmeye alınabilir.
  • Herkesin bildiği gibi, her okul her beklentiyi karşılamayabilir. Yabancı dil eğitimi, sosyal imkanlar ya da akademik eğitim… Okul seçimi yapmadan önce beklentilerini netleştirirseniz, tercih yapmanız kolaylaşır.
  • Okulların sunduğu imkanlar kadar, eğitmen kadrosu da önemlidir. Seçeceğiniz okulda öğretmenlerin ne kadar süredir çalıştığı, aldıkları eğitimler gibi konulara dikkat ederek doğru bir okul seçimi yapabilirsiniz.
  • Okulun uygulamayı tercih ettiği eğitim sistemi, çocuğunuzun kişilik özelliklerine uyuyorsa çok daha etkilidir. Bu noktada bir karara varmadan önce, okulun eğitim sistemi gözden geçirilmelidir.
  • Okulların fiziksel olarak sunduğu imkanlar, bahçe büyüklüğü ve bina güvenliği, servis hizmeti gibi konular da çocuğun eğitim hayatına stressiz bir şekilde devam etmesine olanak tanır. Bu sebeple, bir tercihte bulunmadan önce, okul mutlaka ziyaret edilmelidir.
  • Okulun beslenme sistemi ve sunduğu sağlık hizmetleri de, çocuğun zihinsel olduğu kadar fiziksel olarak da gelişmesine katkıda bulunur. Bu ayrıntılar da okul seçimi yapmadan önce göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Okul Seçiminde Sorulacak Sorular

Okul seçiminde en önemli aşamalardan bir tanesi, aday okullar ile görüşme aşamasıdır. Okul ile görüşürken, velilerin mutlaka yöneltmesi gereken bazı sorular bulunur. Bu sorulara aşağıdaki gibi örnekler verilebilir:

  • Bu yıl okulunuzun kontenjanı kaç kişi olacak?
  • Sınıflarınız kaç kişilik?
  • Okulunuzda yabancı öğretmen çalışıyor mu?
  • Okulunuz hangi sosyal imkanları sunuyor?
  • Okulunuzun öğrencilere sunduğu sosyal aktiviteler için ek ücret talep ediliyor mu?
  • Okulda her an hizmet veren bir sağlık personeli bulunuyor mu?
  • Okulunuzda servis ve öğle yemeği gibi olanaklar var mı?
  • Okulunuza kabul edeceğiniz öğrencilerde hangi özelliklere dikkat ediyorsunuz?
  • Okulunuz nasıl bir eğitim anlayışını benimsiyor?
  • Öğrenciler arasında nasıl disiplin oluşturuyorsunuz?
  • Öğrencileri gelecekteki sınavlara nasıl hazırlıyorsunuz?
  • Okulunuz yabancı dil eğitiminde nasıl bir sistem izliyor?
  • Okulunuz başarılı öğrencilere burs imkanı sağlıyor mu? Sağlıyorsa başarı kriterleriniz nelerdir?

Okul Seçimi Nasıl İlerlemeli?

Ebeveynler için okul seçimi oldukça meşakkatli olabilir. Dikkate alınması gereken onlarca kriter arasından öncelikleri belirlemek, bu önceliklere uymayan okulları elemek ve hiçbir şeyi gözden kaçırmadığınıza emin olmak… Bu stresli dönemde yapılabilecek en doğru şey, belirli bir strateji izlemek ve adım adım ilerlemektir. Okul seçimi yaparken, basitçe şu adımlar izlenebilir:

  1. Çocuğu tanımak! Çocuğunuzun artı yönlerini ve gelişime ihtiyaç duyduğu alanları belirleyerek, okulda ihtiyaç duyacağınız özellikleri anlayabilirsiniz.
  2. Okuldan ne beklediğini belirlemek! Okula yönelik beklentileri, okul seçimi yapmaya başlamadan önce belirlemelisiniz. Böylece çocuğunuza uygun olmayan okullar ile zaman kaybetmezsiniz.
  3. Okulları tanımak! Kriterlerinize uyan okulları ziyaret ederek, yönetim ve eğitmen kadrosuyla görüşerek daha doğru bilgi edinebilirsiniz.
  4. Karar vermek! Okul seçiminde karar verirken, çok uzun vadeli düşünmemek, çocuğun mevcut ihtiyaçlarına göre seçenekler arasından değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.

Sonuç olarak, okul seçimi büyük bir sorumluluktur ve kesin doğru yoktur. Araştırdığımız, gezip gördüğümüz okullardan hangisi önce öğrencimizi sonra kendinizi nasıl hissettirdi bunu iyice düşünün. Böyle zor bir süreçte, şimdiden tüm anne babalara kolay gelsin diyoruz.